Menü Bezárás

A Google önmagát fejlesztő és szaporító mesterséges intelligenciát hozott létre, senki nem tudja mivé fejlődhet

A Google rájött, hogyan taníthatja az MI-t – MI-vel. Automaták képzik az automatákat, közeleg a Skynet kora?

Felejtsük el az eddigi gépi tanulási sémákat, a Google ugyanis bejelentette, hogy szintet lépett a mesterséges intelligencia. Az amerikai keresővállalat a Google I/O konferencián számolt be arról, hogy saját MI fejlesztése abba a fázisba jutott, ahol képes önmaga másolására és továbbfejlesztésére.

Pár nappal ezelőtt írtam az önmagét fejlesztő MI-ről ás annak veszélyéről, hogy elveszíthetjük a kontrollt felette. Ez azt is jelenti, hogy kicsúszik a kezünkből az irányítás és még csak ellenőrizni sem tudjuk, mivé fejleszti magát és az a jóval fejlettebb verzió, hogyan működik és milyen döntéseket hoz. Akár olyasmit is amiket mi nagyon nem szeretnénk. Most a Google erre az útra lépett.

Megtanulni tanulni

A Google fejlesztette mesterséges intelligenciák új állomásáról Sundar Pichai, a vállalat CEO-ja számolt be. Közlése szerint sokat dolgoztak és dolgoznak a korábbinál jobb gépi tanulási modellek létrehozásán, de ahelyett, hogy további emberi erőforrásokat fordítanának a folyamatra, a vállalat a felelősséget a már létrehozott gépi tanulási modellek „vállára” helyezi.

A Google.ai projekt keretei között zajló változás előnyeit minden, a Google portfoliójában megtalálható termék élvezni fogja, fogadkozik az amerikai keresővállalat. Ezek közül a legfontosabb a Google Search és a Google Assistant, illetve a két szolgáltatás együttműködése, mely Pichai szerint sokat fog nyerni a most történő átállásból. Vagyis a közeljövőben megtapasztalhatjuk a hangalapú digitális személyi asszisztens és a keresés közötti integráció jobbá válását, illetve a kettő közötti, most még viszonylag éles határvonal elmosódását.

Ezen túl azonban az élet más területein is felhasználható lesz a fejlesztés; Pichai példának az egészségügyi lehetőségeit hozta fel. Többek között a mellrák diagnózisának javításában játszhat szerepet, aminek pontosságát illetően még mindig komoly tere van a fejlődésnek. De a kémia is profitálhat a gépi tanulás kiterjesztésében, olyan új molekulák tulajdonságainak megbecslésével, melyekkel hatékonyabb gyógyszerek hozhatók létre. Jelenleg az ezen a téren elérhető eredményekhez elképesztően sok időre van szükség, amit az öntanuló, önmagát tanító mesterséges intelligencia jelentősen lerövidíthet.

Szerverrackek TPU-val feltöltve

A fejlődést pedig felgyorsíthatja a Tensor Processor Unit második generációjának megjelenése. A vállalat saját tervezésű MI-processzorai harmincszor gyorsabbak napjaink CPU-inál, ráadásul jóval kevesebbet fogyasztanak. Az új TPU-kat már alkalmazásba is vette Google Compute Engine keretei között. Ez a platform az Amazon AWS vagy a Microsoft Azure-hoz hasonló, bérelhető számítógépes erőforrásokat kínál kutatási és egyéb célokból.

Bitport

0
Posted in Figyelő

További bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük