Menü Bezárás

A Harvard MRI tanulmánya igazolta, hogy a meditáció ÚJRAÉPÍTI az agy szürkeállományát

A meditációt őseink világszerte évszázadokon keresztül művelték. A meditációt nem az utóbbi időben találták fel, hanem feljegyzések bizonyítják, hogy több mint 2000 évre nyúlik vissza legalább. Például a védikus hindu vallásban találunk erre vonatkozó utalásokat.

Minden idő bölcsei és aszkétái felismerték, hogy az embernek és a társadalomnak szembe kell néznie azzal a fő problematikával, miszerint többet kell foglalkoznia a benne, mint a körülötte zajló folyamatokkal.

Pszichológiai nézőpontból a meditáció egy megváltozott tudatállapotot idéz elő. Ezen állapotok neurofiziológiai vonatkozásai mérhetők.

A mai napig sokféle meditációs technikát gyakorolnak az emberek a nyugati kultúrában.

A tudatos légzést és a progresszív izomlazítást előnyösnek találták kognitív értelemben csakúgy, mint a meditációt.

A meditáció gyakorlása révén csökkenhet a depresszív tűnődés és növekedhet a lelki béke.

A különféle technikákról bebizonyosodott, hogy egyes embereknél jobban működnek. Sok ember még sincs azzal tisztában, hogy valójában a meditáció képes megváltoztatni az emberi agyat.

Egy harvardi tanulmány szerint egy nyolchetes tudatos meditáció mérhető pozitív változásokat okoz az agyban.

„Úgy tűnik, hogy egy nyolchetes tudatos meditációs program mérhető változásokat idéz elő a memóriával, az énérzettel, az empátiával és a stresszel kapcsolatos agyi területeken.” – írják a szakértők a Harvard honlapján.

A harvardi tanulmány volt az első, amely dokumentálta a meditáció által előidézett változásokat az agy szürkeállományában.

A kutatást végző tudósokat a Harvardhoz kapcsolódó kutatók vezették a Massachusetts General Hospital-ban (MGH).

„Bár a meditáció gyakorlása a béke és a fizikai ellazulás érzéséhez társul, a művelői régóta állították, hogy a meditáció emellett olyan kognitív és pszichológiai előnyökkel is jár, amelyek az egész nap folyamán kitartanak.” – meséli Sara Lazar, a tanulmány vezető kutatója, aki az MGH Psychiatric Neuroimaging Research Program és a Harvard Medical School pszichológia oktatója.

„Ez a tanulmány rámutat arra, hogy az agy struktúrájában bekövetkezett változások mögött néhány ilyen nyomon követett javulás állhat, továbbá arra, hogy az emberek nem csak azért érzik jobban magukat, mert időt szánnak az ellazulásra.”

A kutatók a következő dolgokról számoltak be azt követően, hogy egy olyan meditációs csoportot tanulmányoztak, amely tagjai naponta egy kb. 27 perces tudatos meditációt végeztek:

A tudósok megnövekedett szürkeállomány sűrűsödést figyeltek meg a hippocampus-ban, amely fontos szerepet játszik a tanulásban és az emlékezésben, valamint azokban a struktúrákban, amelyek az öntudatért, a részvétért és az önelemzésért felelnek.

A résztvevők által említett stresszcsökkenés szintén összefüggött az amigdala csökkent szürkeállományával, amelyről ismeretes, hogy a szorongásban és a stresszben tölt be szerepet.

Ráadásul, noha nem volt látható változás az insula nevű öntudattal kapcsolatos struktúrában, amelyet korábbi tanulmányok állapítottak meg, a szerzők feltételezik, hogy talán hosszú távú meditáció szükségeltetik ahhoz, hogy ezen a területeken változásokat lehessen elérni.

Britta Hölzel, a tanulmány szerzője és a MGH és a németországi Giessen Universitytudományos munkatársa, a következőt állította:

„Elképesztő látni az agy plaszticitását, illetve azt, hogy a meditáció gyakorlásával tevékeny szerepet játszhatunk az agy megváltoztatásában, s fokozhatjuk a jólétünket és az életminőségünket. A különféle pacientúrán végzett tanulmányok bizonyították, hogy a meditáció jelentős javulásokat okozhat számos tünet esetében, így jelenleg azokat az agyi háttérmechanizmusokat kutatjuk, amelyek ezt a változást előmozdítják.”

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Forrás / Original article: https://www.ancient-code.com/harvard-mri-study-confirms-meditation-rebuilds-brains-grey-matter/

 

2+
Posted in Figyelő

További bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük