Menü Bezárás

A Magyar Szerves Társadalom szakműhely

Szervesen épülő társadalomnak nevezzük az önmagával azonos, önazonosságát felismerő, és annak tudatában lévő népközösséget, amelynek tagjai többségére, tagjai közösségeinek többségére is ez a minőség jellemzően magától értetődő. Az ilyen társadalmaknak van önfenntartó és önvédelmi, valamint önmegújító képessége, és ehhez szükséges készségei, amelyek a múltjából erednek. Továbbá ezek a képességek és készségek a jelenben is mindennapi folytonosságának a része, és az elkövetkezendő nemzedékeknek hagyományozni tudja. A sztyeppei népek ilyen szerves társadalmak voltak, amelyekben minden EGY volt, tőle elidegenedett és intézményesült hatalompolitikai rendszer nélkül, mint például az állam. Az EGY megnyilvánult szakralitásban, a spiritualitásában, eredettudatában, önvédelmi, létfenntartó és önmegújító, hagyományozó képességében és készségeiben.

A szerves társadalomban a közösség minden kisebb és nagyobb egysége úgy működik, mint pl. az emberi testben a szervek: mindnek megvan a maga egyedi feladata, emellett a test tökéletes működése céljából mindegyik mesterien össze is van hangolva!

Az a zseniális ebben az összehangolásban, hogy minden „részegység” úgy működik, és úgy járja be a saját fejlődési útját már az első pillanattól kezdve, hogy azzal a test működését és kifejlődését is biztosítja!

Egy emberi közösség (társadalom) is akkor működik a Mindenség törvényei szerint, ha a részei össze vannak hangolva.

Ez az összehangolás a társadalom minden részegységének a kiteljesedését úgy biztosítja, hogy közben a társadalom maga is folyamatosan fejlődik, és egyben kiteljesedik. Így „az egész több, mint a részek összege”.

A teljességünket és a világ működésének teljességét úgy érjük el,  ha szerves módon építjük fel magunkat és a világunkat.

A Tudatos társadalom belső működését szervessé kell alakítanunk, meg kell találnunk a szervesülés lehetőségét (a szakműhelyek között, és minden más tevékenységünkben)  és hasonlóan a kifelé irányuló kapcsolatokban is erre kell törekednünk.

Minden rész az egész tökéletes képmása lehet és az egész a részek szerves egységéből épül fel. Ez a szemlélet mindenre kiterjed, ez alapján épülnek fel a gazdasági rendszerek, a tudomány, a gyógyászat, stb. az emberi közösségek is.

Valódi megoldást a jelenlegi problémákra csakis az a koreszme-váltás jelenthet, ahol a mai problémák azért nem ismétlődhetnek meg, mert azok okai rendszerszinten ki vannak zárva azzal, hogy a gazdaság és a társadalom teljesen más szempontok szerint van megszervezve: az ősi-új koreszme, a “szerves társadalom” világkép alapján.

Társadalomszervezési alapelvek  a szerves társadalomban:

Az emberi személy méltóságának elve

A szolidaritás elve

A szubszidiaritás elve

A kötelesség és szabadság elve

A nemzeti lét elve

(Síklaky István: Létbiztonság és harmónia)

 

Feladataink a következők: A Magyar Szerves Társadalom szakműhelyben kutatást végzünk a régi szerves társadalmak működésről, hogy beépítsük a működésünkbe.

Szervezés terén mindenkor minden társadalmi alrendszer esetében figyelembe vesszük a szerves kapcsolódásokat.

Tudástárat fejlesztünk a szervesen működő közösségek tapasztalatairól (régen és most) belefoglalva  más kutatók munkáját is.

A magyar szerves Társadalom szakműhely szervesen kapcsolódik a  Biztonsági és polgárvédelmi szakműhelyhez – ami ugyancsak államigazgatási kérdéssel foglalkozik, a Természetjogi és Emberi Jogi szakműhelyhez, amely a szerves társadalom építésének jogi alapjait biztosítja.

Javaslatok, vitaanyagok itt!

2+
Posted in Szakműhelyek

További bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük