Menü Bezárás

Katolikusok(k)

Katolikusok(k)

“A múltat végképp eltörölni!”

És?

“Nemzetközivé lesz a világ!”

Christoph Schönborn osztrák bíboros már harmadik alkalommal engedélyezi a Life+szövetség részére, hogy a bécsi Szent István katolikus székesegyház a helyszíne legyen az AIDS Világnapja alkalmából szervezett koncertnek.

Az idei sztárfellépő Conchita Wurst, az Eurovíziós Dalfesztivál       előadója.

 

 

 

A tavalyi rendezvényen a bíboros is részt vett, egy homokos szerepeiről ismert színész szerepelt üvöltő elektronikus zene és démonoknak öltözött figurák kíséretében.

Gery Keszler Ausztria egyik legfontosabb LMBTQ aktivistája, és Schönborn bíboros közeli barátja, ezért rendezvényeket tarthat a székesegyházban.

Keszler 1992-ben alapította a Life Boll nevű adománygyűjtő szervezetet, de elvesztette a vállalati szponzorait hedonizmusa miatt, amit az adományokból finanszírozott.

Advent kezdetére időzítették a svédországi Malmőben az ország-és talán az egész világ-első homoszexuális témájú oltárképének felszentelését a Szent Pál templomban.

A lelkész, Helena Myrstener lelkesen jelentette Twitter bejegyzésében, hogy:

„Vasárnap történelmet írunk. Svédország egyetlen LMBTQ oltárképét adjuk át a malmői Szent Pál templomban. Természetesen a kép a kórus és a régi oltárkép mellett kap helyet. Nagyon boldogok és büszkék vagyunk”

A Paradicsom c. festményt 2012-ben készítette Elisabeth Ohlsson Wallins. Édenkertjében egy homoszexuális férfi-és egy leszbikus női párt illetve egy transznemű férfit ábrázol.

 

A Szent Pál templom hivatalvezetője Sofia Tunebro úgy nyilatkozott az Expressen nevű malmői lapnak, hogy:

„Óriási fellélegzés ez azoknak, akik eddig nem képviseltethették magukat egyetlen templomban sem. Nem számít, kit szeretünk, vagy mivel azonosulunk, mindannyian számíthatunk Isten szeretetére”

Angliában Bournemouth városában az egykori metodista templomban Tesco Express nyílt.

A templom több mint három évig állt üresen, mikor a Tesco megvette.

 

 

 

 

 

Egyedi stílust teremtettek azzal, hogy még a szentképeket is a helyükön hagyták,

csak betolták közéjük a polcokat, hűtőpultokat. A gyülekezet lelkésze azt mondta, hogy zavarja, de eladták az épületet, nem szólhatnak bele.

Kolozsváron a híres Farkas utcai templomban divatbemutatót tartottak. A református templom építését 1846-ban rendelte el Mátyás király.

November 13-án este rendezték meg Ovidiu Pop és Irina Voinea őszi-téli kollekciójának bemutatását.

 

 

 

 

Metz városában Húsvét vasárnapján a Saint Vincent templomban techno bulit tartottak.

Itt is az történt, hogy az Egyház az önkormányzat tulajdonába adta az épületet.

A vallási ünnepek is szép lassan eltűnnek, már csak Világnapok lesznek!

Meglássátok Feleim szümtükkel!

0
Posted in Tagjainktól / Jegyzetek, írások

További bejegyzések

1 Comment

 1. Kovács Alexandra

  Minden tisztelettel, de kolozsváriként nem tudtam megállni, hogy ne kommenteljek ennek kapcsán:

  “Kolozsváron a híres Farkas utcai templomban divatbemutatót tartottak. A református templom építését 1846-ban rendelte el Mátyás király.”

  Az ott egy apró elírás, merthogy Mátyás király már régen nem élt a reformkorban. 🙂 1486 volt az az év:

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Farkas_utcai_reform%C3%A1tus_templom/https://hu.flatfy.com/

  Egyébként utánanéztem kicsit ennek az ügynek.

  Találtam egy releváns cikket, ami megmutatja kicsit a másik oldalát is a történetnek. Mert hogy nem sok ilyen volt akkor, amikor ez az “incidens” történt, 2015-ben. A sajtót egymás után érték a szélsőséges kommentek, hogy mennyire nemzetáruló és románpárti az összes, aki ezt engedélyezte.

  https://foter.ro/cikk/20151115_szantai_janos_divatbemutato_a_templomban_es_megis_forog_a_fold/

  Én ezt a bekezdést emelném ki a cikkből, szigorúan csak elgondolkodtatásképp, egyáltalán nem konfliktusgenerálásképpen!

  “Szóval, miért is ne lehetne divatbemutatót tartani egy templomban? Egy horvátországi templom gyakorlatilag folyamatosan kettős funkcióval bír: Isten Háza ÉS kortárs képzőművészeti galéria. Ahol – horribile dictu – megvásárolhatók a műalkotások. És ez csak egy példa a sok közül.”

  Manapság az Egyház már nem egy politikai hatalom és nagybirtokos, és mivel szerintem az egyházak valahogy képtelenek megragadni az ifjabb generációkat (egyszerűen túl konzervatívok), ezért egyre nehezebbé válik az egyházi épületek fenntartása. Tőlünk nyugatabbra nem kevés példát ismerek arról, hogy az egyház ezeket az épületeket szimplán feladta, mert pénzügyileg nem érte meg már a fenntartása, túl kevés volt már a hívő, nem volt értelme papot fizetni, úgyhogy eladták az államnak vagy privát befektetőnek, aztán lebontották, és lett a helyén idősek otthona és óvoda. Épp egy ilyen mellett laktam egy ideig, azért ismerem ennyire mélyen a történetet.

  Szerintem nincs azzal baj, ha az egyházak próbálnak kapcsolódni a jelennel. Lehet sőt kell is erről vitázni, de sátánizmust kiáltani szerintem nem helyénvaló. Mint ami például történt a Farkas utcai református templom ügyében annak idején. 🙂

  0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük