Menü Bezárás

Kereskedelemszervező és Logisztikai szakműhely

A kiskereskedelmi üzleteket vásárlói érdekközösségek felépítésével segítheti nagyobb forgalom elérésében a szakműhely.

A kereskedelem kialakulása a munkamegosztással és specializálódással indult, amikor az emberek nemcsak saját szükségletükre, hanem másnak is termeltek. Ugyanakkor nekik is szükségük volt a mások által előállított javakra. Elsőként a helyi vagy lokális kereskedelem alakult ki, ahol az egyéni termelés és a szükségletek kielégítésére jöttek létre állandó piachelyek, egymástól 5-6 órai járásra (egynapi járóföldre).
Ma a kereskedelem feladata az áruk, termékek, szolgáltatások adás-vételi folyamatának lebonyolítása, amelyekre a vevő kereslettel jelentkezik. A kereskedő az árut beszerzi a termelőktől vagy a gyártóktól, szükség esetén tárolja, majd a vevő részére értékesíti.

A kereskedelem feladata a földrajzi távolságok és az időbeli különbségek áthidalása, a fogyasztó igényeinek kielégítésére,a kereslet szerint felkutatni az áru előállítási helyét, és azt az igények szerint a vevő részére biztosítani. Szükség esetén raktárkészletet tart fenn az időbeli eltolódás problémája miatt pl. gyümölcsöknél vagy szezonális termékeknél
Kiskereskedő: a helyi lakosságot látja el termékekkel. Kis tételben vásárol, az árképzésre nincs ráhatással
Nagykereskedő: A termékeket a kiskereskedők részére értékesíti. Nagy tételben és mennyiségben vásárol, árképző és árcsökkentő szerepe van a piacon.

Az ország területét behálózzák a multinacionális bevásárló központok, amelyek a kis és nagykereskedő szerepét is betöltik. Ármeghatározó szerepük miatt a beszállító termelő soha nincs alku pozícióban. A kereskedelmi láncok-bevásárló központok monopol helyzetüket kihasználva a felvásárlási árakat alacsonyan tartják, sokszor csődbe döntve a termelőket és a gyártókat.
Magyarországon a nagykereskedelmi vállalatokat eladták vagy felszámolták. A magyar érdekek képviselete megszűnt ill. az csak papíron létezik. Ezért célunk a hiányzó magyar nagykereskedelmi hálózat kiépítése, amivel lehetővé válik a magyar kiskereskedők versenyhelyzetbe hozása.

A kiskereskedelmi üzleteket vásárlói érdekközösségek felépítésével segítheti nagyobb forgalom elérésében a csoport. Ehhez szükséges a kiskereskedők, termelők és gyártók összefogása és közös munkája. Várjuk mindazon partnerek jelentkezését és hatékony együttműködését, akiknek fontos a magyar termékek és magyar cégek, kereskedők megmaradása és fejlődése.

Logisztika

A logisztika feladata az árut megfelelő szállító eszközzel és okmányokkal, A pontból B pontba, a Termelőtől/Eladótól a Vevőig határidőben eljuttatni a megrendelő igényeinek megfelelően. Szükséges figyelembe venni az áru speciális jellemzőit, megfelelő csomagolást, a szükséges engedélyeket, biztonsági feltételeket, és előírásokat. A logisztika gondoskodik az áru elszállításáig az esetleges raktározásról. A szállítás raktárak közbeiktatásával vagy anélkül is történhet. A logisztika elkészíti a szükséges okmányokat és értesíti a szállítmányozásban résztvevő feleket az áru indulásáról és érkezéséről és kapcsolatot tart fenn a feladóval/eladóval és az átvevővel/vevővel. A megállapodásban rögzítettek szerint megfelelő gondossággal jár el.

Javaslatok, vitaanyagok itt!

1+
Posted in Szakműhelyek

További bejegyzések

3 Comments

 1. Deák László

  Kedves Kereskedelemszervező és Logisztikai szakműhely kollégák !

  Tulajdonképpen vállalkozóként azért csatlakoztam a TT-hez, hogy árukat adjak el, és a kínálatból a valós igényeimet kielégítsem. Kicsit meglepett, hogy a Kárpát medencei méretűnek tervezett piac még nem igazán működik, a piac házának terve és alapja elkészült, de a falakból egy sor tégla van lerakva, az is foghíjasan. Persze minden elkezdődött valamikor, valahogyan, most azt kellene megbeszélnünk, hogy mik lennének a prioritások, hogy beindulhasson valami.
  Véleményem szerint az első kulcsfontosságú lépés a napi élelmiszerkínálat piacra segítése lenne. Meg kell keresnünk gazdákat, akiknek el kell magyaráznunk, hogy ez a rendszer segíti a termékeik piacra juttatását, alapvető szerepe lenne az egész rendszer beindításában, egyszerűen azért, mert mindenki fogyasztja ezeket a termékeket, tehát a felkínált termékeiért mindenki tud kapni olyan árut, amire szüksége van. Gondolok itt húsárura, tejtermékekre, lekvárokra, szörpökre, pékárura stb. Az első szakaszban az jelenti a problémát, hogy a szállítás megdrágítja ezeket a termékeket, a csomagok küldése szerintem a Magyar Postával lenne a legcélszerűbb azért, mert viszonylag olcsó, és ha nem tudják kézbesíteni, akkor a postahivatalnál el lehet hozni néhány napon belül a csomagokat. Az egyéb csomagküldők hamar visszaküldik a feladónak, ami élelmiszer esetében nem jó. Ha már több kínáló van, akkor a vevők el tudnak menni az áruért egy közeli gazdához, így lényegesen jobb lesz a helyzet.
  Ötleteket kérnék arra, hogy milyen módszerrel lehetne gyorsan bevonzani jelentős számú gazdát, üzletkötői módszerrel, jutalékkal vagy van valakinek ötlete ? A lényeg, hogy robbanásszerű növekedés legyen a napi élelmiszereket kínáló gazdák számában a rendszeren belül.

 2. Szammer László

  Kedves László!

  Elnézést a hivatalos megszólításért 🙂 Csak nem Laci bácsizhatlak le már az elején 🙂 Szóval…. Szerintem a Postás feladás nem a legjobb megoldás, sokszor több napon keresztül a logisztikai központba vannak a csomagok, esetleg rongálódik a benne lévő áru. Szerintem a szállítás megoldása a legkisebb probléma, mert ezt ha már van mit szllítani pár nap vagy óra alatt megoldjuk. Inkább a felvetlésed első felvel kéne foglalkozni, hogy összehozni a gazdákat, termelőket a fogyasztókkal, hogy ne a Lidlbe vagy a Tescoba vegye meg a paradicsomot hanem a termelőtől. Mert a termelőtől minőséget kap tudja hogy honnan származik, mit csináltak vele… Erre kilehetne alakítani egy védjegy féle valami jelölést…. De ze is részletkérdés, először a kínálatot a kereslettel kellene összehozni.

 3. Vilmos Kézsmárky

  Kedves Tagtársaim!
  Örülök hogy ilyen közel áll a témabeli látásmódotok. Úgy gondolom vissza kell néznünk egy kicsit hogy ez régebben hogy működött! Mert működött az biztos! Ez volt a Hangya Szövetkezet, majd ennek a mintájára
  a Mezőgazdasági Szövetkezeti rendszer.(Igaz ebből kilopták a gazdák tulajdonjogát)Ezeket kellene visszahozni
  át adaptálni a mai lehetőségekhez. Versenyhejzetbe hozni a hazai társulásokat a multikkal szemben. Szerintem Ez lenne ennek a csoportnak a feladata, ezt kell kidolgozni olyan szabályozásokkal, melyel magunk mögé lehet állítani a gazdákat. A többi feladatot az újjonan felálló szervezetnek kellene kidolgozni.
  Értem alatta a helyi, regionális egységet.
  Ide kérnék jelentezőket, szállító, raktározó, elárusító tagokat. Ötleteket, építő jellegű hozzászólásokat szivessen vennénk.
  Kézsmárky Vilmos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük