Menü Bezárás

Közösségi pénz – Idődollár

Közösségi Pénz -Idődollár

A közösségi pénz használatáról adunk némi kitekintést, hogy a tagjaink megismerjék a jelenleg ismert és alkalmazott közösségi pénzeket, azok fajtáit és elszámolási lehetőségeit. Alkalmazásuk egyszerű, nagy segítséget ad a gazdaság, a társadalom, a közösségek fejlődésében az emberi kapcsolatok erősödésében és még sok más területen.

A közösségi pénzek más névvel a kiegészítő valuták igényét az hívja életre, hogy nem áll rendelkezésre a megfelelő mennyiségű pénz a kereslet és kínálat kielégítésére és a gazdaság zavartalan működésére. Mivel a klasszikus közgazdasági eszközökkel a problémák nem orvosolhatók, illetve a számítástechnikai háttér – alacsony költsége miatt – minden a közösség rendelkezésére áll, egyre több helyen próbálkoznak kiegészítő valutákkal.

Ma már világszerte több ezer működik, pl. az alábbi országokban: Ausztria, Svájc, Németország, Franciaország, Hollandia, Egyesült Királyság, Olaszország, Finnország, Írország, USA, Kanada, Ausztrália, Új Zéland, Japán, Argentína, Brazília, és Magyarországon is pl a Soproni Frank, Balatoni korona és a Hajdúságban úgy tudom 2016-ban vezettek be az új közösségi pénzt. Aki bővebbet tud róla, kérem tájékoztasson minket.

A ma működő két legnépszerűbb közösségi pénz a LETS (helyi kereskedelmi rendszer) és az idődollár. Mindkét közösségi pénz a kölcsönös hitelezésre épül, és azért hozták létre, hogy elősegítse a cserekereskedelmet azokban a közösségekben, ahol a nemzeti valuta nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben, vagy nem képes a helyi igényeket kielégíteni.

Az alábbiakban bemutatjuk a két kezdeményezést:

Az idődollár

Az idődollár, vagy más néven időbankot, egy köztiszteletben álló ügyvéd, Dr Edgar Cahm hozta létre. Megfigyelte, hogy ha az emberek – bármilyen formában – fizetséget kapnak a munkájukért, akkor képessé válnak arra, hogy a sorsukat irányítsák. Szinte azáltal, hogy mérjük, mennyit dolgoznak, azt fejezzük ki, hogy értékeljük a munkájukat. Mivel a nemzeti valuta, – természeténél fogva – sosem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben, Cahn azt találta ki, hogy az időt fogja pénzként használni. Az elszámolás egysége az idődollár, ami egy órányi elvégzett munka ellenértéke és ami az adott közösségben hozzáférhető árucikkekre és szolgáltatásokra lehet elkölteni.

Működéséről az idődollár honlapján a következőket olvashatjuk:

„Az időbank alapvetően azt jelenti, hogy valaki egy órányi munkát végez a közösség egyik tagjának. A munkaóra, mint idődollár az időbankba kerül. Ezt az egy idődollárt pedig arra költhetjük, hogy megkérünk valakit, végezzen el valamilyen munkát nekünk. Az ötlet rendkívül egyszerű, mégis óriási mértékben segít a közösségen belüli kapcsolatok kiépítésében.”

Az idődollár, hasonlóan más kiegészítő valutákhoz, lehetőséget teremt arra, hogy a közösség még ki nem elégített igényeit a (kért szolgáltatások) és a fel nem használt erőforrások (a közösség tagjai által felajánlott idő és szolgáltatások) egymásra találjanak. Az idődollár és a LETS is elősegíti olyan tranzakciók létrejöttét, amik máskülönben nem valósulhatnának meg. De már azt is nevezhetjük időbank rendszernek, amikor a kisgyermekes anyukák összefognak: egyikük a gyerekeket viszi iskolába, a másik bevásárol, a harmadik az idős szülőkről gondoskodik, valamelyikük kutyát sétáltat, vagy a leckeírásban segít és az ötletek és lehetőségek tárháza korlátlan.

Az időbank rendszer kialakításának költsége nagyon alacsony, az elszámolás könnyen nyomon követhető. Az idő alapú elszámolással bármilyen szintű részvétel mérhető, alkalmas a teljesítmény mérésére, működtetése olcsó, használata egyszerű. Különösen népszerű a diákok, nyugdíjasok és munkanélküliek körében.

Jelenleg hat földrész 22 országában kb 350 idődollár-program működik.

Mind az idődollár, mind a LETS egyének szükségleteinek kielégítésére jött létre. Előnyeit leginkább azok a kisseb közösségek tudják kihasználni, ahol a tagok jövedelme alacsony, és ahol valamilyen oknál fogva a nemzeti valutából nincs elég.

Az idődollár rendszerek társadalmi hasznosságára tekintettel az Amerikai Egyesült Államok adóhatósága három egymástól független rendelettel hivatalosan is adómentessé tette ezt a kiegészítő valutát. A LETS használatáról és működéséről a következő levélben adunk tájékoztatást.

forrás:Bernard Lietaer& Stephen Belgin  Új pénz egy új világnak.

0
Posted in Gazdaság

További bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük