Menü Bezárás

Közösségi Pénz szakműhely

Életünk minden mozzanatát átszövi a pénz kérdése, a pénz birtoklása, bősége vagy hiánya. Bölcsőtől a sírig meghatározza életünket, sikereinket, kudarcainkat, napjainkat. Naponta használjuk, de mi is a pénz? Az emberek között kötött bizalmi egyezmény. Értéket az emberek bizalma ad a pénznek. Fizikai valójában nem, csak szimbolikusan bír értékkel. A pénz egy közösség megállapodása arra, hogy milyen szabványos dolgot (érmét, papírpénzt, számlapénzt) használnak csere-eszközként.Pénz kibocsátást az állam, a bankok és helyi vagy regionális közösségek valósíthatnak meg.

A probléma az, hogy pénzből soha sincs elég az embereknek, családoknak, közösségeknek, vállalkozásoknak és az államnak sem. A pénz bősége vagy szűksége határozza meg a gazdaság állapotát és a közösségek fejlődési és gyarapodási lehetőségeit. A banki rendszeren keresztül elérhető kölcsönforrások nem mindig elérhetők és a gazdasági válságok tovább szűkítik a gazdaságba áramló pénz mennyiségét. A nemzeti pénznemek mellett (Forint, Euro, USD) új forrásokra van szükség, amit mi a közösség tagjai is létre tudunk hozni, közösségi pénz/kiegészítő valutaként. Magyarországon alkalmazott közösségi pénzek: Bocskai Korona, Soproni Kékfrankos, Cívis Pengő, Tokaji Dukát.

Pénzhiány esetén a közösségi pénz egy társadalmi célú kiegészítő valuta, amely egy alternatív megoldás az emberek szükségleteinek kielégítésére. A közösségi pénz bevezetésével mindenki kreativitása, szándéka, képessége, tudása és ideje szerint végezhet munkát és az ellenértéket részben vagy egészben közösségi pénzben kaphatja meg. Egy kulcsfontosságú mód arra, hogy az egyének és közösségek javára mozgósítani tudja a lehetséges forrásokat és bőséget teremt az abban résztvevők között. A közösségi pénz hozzájárul a jólétünkhöz, és nem vagyunk korlátozva a nemzeti pénznem hiánya miatt.

Tehát a lehetőség adott, csak szándék, akarat és tett kell a megvalósításhoz. Minden ember tehetséges és értékes valamiben, és amit jó szívvel örömmel végez, az gyarapodást, bőséget és szeretetet teremt a környezetében. A közösségi pénz létrehozásának a technikai feltételei adottak, a bevezetését az elkövetkező hónapokban tervezzük megvalósítani a Tudatos Társadalom tagjai között, együtt veled.

Javaslatok, vitaanyagok itt!

2+
Posted in Szakműhelyek

További bejegyzések

2 Comments

  1. Pingback:TT hírlevél. 2018.09.20 - TT Közösség

  2. Pingback:Szakműhelyek lista - TT Közösség

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük