Menü Bezárás

Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Termelők szakműhely

A magyar mezőgazdaság, állattenyésztés volt gazdagságunk alapja. A magyar mezőgazdaság világviszonylatban is elismert, jó minőségű termékek előállítására volt képes. Sajnos a mai rendszer teljesen visszaszorította a mezőgazdasági tevékenységet, minden ágazatban.

Célunk, hogy segítsük és küzdelmükben támogassuk a családi gazdaságokat, őstermelőket, kisgazdákat. Keressük a kapcsolatot velük, hogy termékeiket lehetőségeink feltárásával, segítsünk értékesíteni. Késztermék előállítókhoz eljuttatni, hogy tartósításra, feldolgozásra kerülhessenek.

A mezőgazdasági szakemberek munkája segíthet, hogy ismét (legalább) önellátók lehessünk az élelmiszerek tekintetében. Komoly feladat, hogy egészséges tiszta élelmiszerek kerülhessenek a magyar kiskereskedelmi üzletekbe.

A hasát minden ember szereti, vagyis amíg ember lesz a Földön, addig lesz igény minőségi ételre. A Magyar Ember nem elad, hanem értékesít, ebből kifolyólag egyértelmű, hogy a minőségi étel nem csupán áru, hanem olyan érték, amely az egészséges élet egyik legfontosabb alapszükséglete. Ahhoz, hogy egy ilyen értékesítési folyamat létrejöjjön, két részre van szükség: a becsületes, hiteles termelőre és az igényes fogyasztóra. Miről ismerszik meg az egyik és a másik? Hogy tudnak ezek ketten találkozni? Ezek azok a kérdések, amelyekre ennek a csoportnak meg kell találnia a válaszokat.

A hiteles termelő alaptulajdonságai:

– Szereti a munkáját, gyakorlatilag küldetésének tekinti azt.

– Ismeri a szakmája minden fontos részletét, s eszerint végzi munkáját.

Az igényes fogyasztó alaptulajdonságai:

– Szereti magát és családját, azaz fontos számára saját és szerettei testi és lelki épsége.

– Rendszerszerű a gondolkodása, ezért képes megtalálni és felismerni a hiteles termelőt.

Régen minden család saját maga termelte meg élelmiszer szükségleteinek többségét, még a városokban is. Erre ma is szükség van, mert hiszem, hogy minden egyes mag azon tudással rendelkezik, hogy az ültetője számára a lehető legjobb növényt hozza létre magából. Amíg erre nem nyílik mindenki számára lehetőség, addig átmenetileg megoldást nyújthat az aránylag mérgezetlen, szeretettel készített élelmiszerek fogyasztása. A tudatos társadalom mozgalom tagjai számára alapkövetelmény, hogy a lehető legtöbb élelmiszert ilyen forrásból biztosítsa önmaga és családja számára.

Szakemberek segítségével a ház körüli kiskerteket művelőknek, szakmai képzéseket szervezünk, hogy segítsük a legjobb minőség és mennyiség előállítását, figyelembe véve a környezetre való kihatását is.

Munkánkkal szeretnénk elősegíteni a hazai termelői és vásárlói kapcsolatok kiépítését, hogy minél előbb önállósíthassuk magunkat a multik rendszerétől, hazai termelők termékeinek piachálózatának kialakításával. Ezzel biztosítjuk a hazai termelők fejlődését és az élelmiszer feldolgozó ipar újra indulását, így ellátva a lakosságot és az intézményeket is jó minőségű élelmiszerrel.

Fontos számunkra az élelmiszer ellátáson kívül, még a haszonnövények termesztése és a haszonállatok tenyésztése is, hogy a házi manufaktúrák, kézműves kisiparosok, házi ipari és népi iparművészeti szövetkezetek újra termelhessenek, saját örömükre, saját használatra és a turizmust kiszolgálva. Távolabbi célunk a könnyűipar újraindítása, fonalkikészítők, szövödék, ruhagyárak, szőnyeggyárak, stb.

A folyamat elkezdődött. Számos ősi mezőgazdasági módszert újjáélesztenek, ősi növényekből készítenek élelmiszert, vásárlói közösségek alakulnak.

Fontos kapcsolódni egymással  azoknak, akik már felismerték, hogy milyen irányba érdemes fejleszteni a mezőgazdaságot és az élelmiszer előállítást, értékesítést. Országos szinten lehet a tapasztalatokat értékesíteni. A Tudatos Társadalom mozgalom igyekszik ezt elősegíteni.

Nagy hangsúlyt kell fektetni a minőségi vetőmagvak biztosítására, a parlagon hagyott földeket hasznosítani.

Vannak jó kezdeményezések a mezőgazdaság fellendítésére a jelenlegi rendszer keretei között is.  Biológiai talajerő-gazdálkodási, Aranykalászos gazda tanfolyam, stb.

Aki ezeket igénybe veszi, ügyelnie kell, hogy ne térítsék el az eredeti szándéktól, és ne vigyék el a haszonszerzés irányába. A folyamatokat tudatosan át kell átirányítani az érdekelvű társadalom céljaitól az új, szeretet alapú társadalom céljai felé.

A szakműhely fő feladatai a következőképpen határozhatók meg:

– Az emberek alapvető élelmiszer fogyasztási szükségletei, figyelembe véve az éghajlati tulajdonságokat.

– Olyan hiteles kistermelők feltérképezése, akik el tudják látni a TT tagjainak szükségleteit.

– Belső piacok és logisztikai rendszerek kidolgozása, amelyek hatékonyan megoldják a termékek megismerését, megrendelését és szállítását.

A Mezőgazdasági szakműhelynek a szerves kapcsolódásokat más szakágazatokkal (szakműhelyekkel) gyakorlati síkon ki kell építeni.

Javaslatok, vitaanyagok itt!

1+
Posted in Szakműhelyek

További bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük