Menü Bezárás

Miért nem érinti Svájcot a gazdasági válság?

A nyugati világ legrégebbi kiegészítő valutája a svájci WIR 1934-től a mai napig létezik. 
WIR: Wirtschaftring-Genossenschaft: Kölcsönös gazdasági támogatási kör

A gazdasági visszaesés kiküszöbölésére és főleg a kis és középvállalkozások támogatására születtek kiegészítő valuták, amelyek a gazdasági ciklusok mélypontjait hivatottak áthidalni recesszió idején.

A nagy gazdasági világválság idején az 1930-as években Svájc hasonló gazdasági problémákkal nézett szembe, mint a szomszédos országok. Svájcban 1934-ben 16 cég és ügyfeleik értesítést kaptak a bankoktól, hogy hitelüket megszüntetik vagy jelentősen csökkentik. A 16 cégvezető abban látta az egyetlen megoldást, hogy egymás között hoznak létre egy hitelrendszert és ebbe a hitelrendszerbe bevonják a beszállítóikat és az ügyfeleiket is. A WIR, mint kiegészítő valuta-használatával nemcsak túlélték a gazdasági válságot, hanem azóta is rugalmasan támogatják az egyes cégeket és teljes svájci gazdaságot.  1 WIR = 1 Svájci Frank

Működése:

A cég vásárol valamit, árut, szolgáltatást B cégtől.

Az A cég számláját megterhelik a hitel összegével B cég részére pedig jóváírják az eladási értéket.        A WIR, mint elszámolási egység szerepel. A számlának nincs kamata. Amikor hiány van nemzeti valutából, amikor a bankok kivonják hiteleiket a gazdasági visszaesés miatt, a tagvállalatok gond nélkül tudnak egymással kereskedni, árut, szolgáltatást adni-venni. Bármikor vissza lehet térni a nemzeti valutára, ha a gazdaság működése helyreáll.

A kiegészítő valuta elszámolására szövetkezetek alakultak. A WIR bevezetésekor 3 hónap alatt 1700 tag csatlakozott, egy éven belül pedig ez a szám 3000-re növekedett. Ma 65000 tagja van a WIR rendszernek, a svájci cégek közel negyede. Amikor a bankok hitelei drágulnak vagy csökkennek, a cégek automatikusan váltanak a WIR-re. A szövetkezet 1-1,5%-os kamaton biztosít hitelt a tagok részére.

Miért vesznek részt a tagok a WIR rendszerben:

-költséghatékony: a tranzakció jutaléka mindössze 6 ezrelék.

-gazdasági visszesés idején könnyű hozzájutni. Olcsóbb a bankhitelnél.

– a WIR tagjai a vállalkozások által előszűrésen esnek át, ezért csak megbízható és hitelképes tagok csatlakozhatnak.

-kiegészítő szolgáltatások is tartoznak a WIR tagsághoz, közvetlen kapcsolattartási, bemutatkozási és marketing tevékenységek.

-gazdasági visszaeséseknél folyamatos üzleti működés lehetősége, magas kamatok nélkül.

Elismert gazdasági elemzők véleménye szerint a WIR alkalmazása jelentősen hozzájárul a svájci gazdaság stabilitásához és munkanélküliség hatékony kezeléséhez. (Dr James P. Stodder professzor)

A WIR modell kiváló példája, hogyan válaszoltak a cégek a globális pénzügyi válságra, támogatva egymást helyi és országos szinten is

1+
Posted in Gazdaság

További bejegyzések

1 Comment

  1. Kiss Mária Katalin

    Kedves Kata,
    nem lehetne párhuzamot vonni a WIR és a TT belső pénzrendszere között?
    Ha ezt kifejtenéd, akkor összeállhat egy bevezető a cikk elé, amivel terjeszteném a facebookon a cikket, hogy értsék meg az emberek: ezt nálunk is lehetséges kiépíteni.

    0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük