Menü Bezárás

Ő S – T Ö N K Ö L Y R E N D E L É S

A fenti rövid bemutató video alapján érthető, az ős-tönköly felmérhetetlen jelentősége az EGÉSZséghez (vissza)vezető úton.

Ha sikerül direktbe vásárolni (ahogy én tettem Őcsényben, a TT által rendezett  egymásra találás ünnepségen), akkor egy kg liszt (fehér/teljeskiörlésű 600 Ft, a szemes tönköly 4-500 Ft, tisztaságtól függően.  Kérlek, tudassátok velem a ratkoczit@gmail.com vagy a 30-864-3590 használatával, hogy miből mennyit rendeltek, és akkor elmegyünk a forráshoz vidékre, ami némi szállítási költséget jelent, de így a kereskedelem kiiktatásával, még mindig   a legolcsóbb lesz.

3+
Posted in Egyéb

További bejegyzések

12 Comments

 1. kiss

  Kedves Tibi, pár kilót veszek én is, de örvendetes lenne, ha a termelő a TT belső pénzéért is árulná. Akkor én is többet vennék és bizonyára mások is vennének.

 2. Gulácsi Péter

  Kedves János és Tibor és Olvasók!
  Évekkel ezelőtt voltam Kalmár Gergely előadásán. Előadás után kértem, hogy én vennék vetésre tönkölyt. Megkérdezte, hogy hol van földem. Nekem akkor még Békés megyében volt jó minőségű 30 aranykoronás szántóm. Nem adott. Akkor kértem, hogy van zárt kertem is 1400 négyzetméter, akkor így próbálnám ki. Ekkor sem adott. Természetesen nem ingyen kértem. Azt mondta, hogy a művelése egész más, mint a másfajta búzáé. Arra nem tért ki, hogy pontosan micsoda. Természetesen nincs harag bennem, nem is írnám a levelet. Talán ez az oka, hogy nem tud jobban terjedni, a művelési terület? Ha jól látom jelenleg 40-50 ezerbe kerül mázsánként a tönköly, a liszt pedig 60 ezerbe! Ez a családok számára nem elérhető ár.
  Jó lenne, ha valaki leírná a művelésének problémáit. Gondolom az 1 hektár termésmennyisége is kevesebb, de a minőség a fontos. Jelenleg, ami kapható kenyér az üzletekben az ehetetlen, de ezzel nem mondok újat. Mától vagyok regisztrált a TT-n.

 3. Damjanovics Ágnes

  Mi saját vetőmag előállító céggel rendelkeztünk, kb. 15 éve tárgyaltunk Kalmár úrral, de nekünk sem adott búzát.
  A termesztési technológiája még egyszerűbb, mint a hagyományos búzáé,mert rovar kártevője gyakorlatilag nincs, gombabetegségekre nem fogékony, és a gyom elnyomó képessége is jobb, mint a “rendes” búzáé.Termésátlaga 2,5-3t/ha,viszont hántolni kell, hogy feldolgozható legyen.Ez növeli a költségeket,de nem ennyire, mint amennyiért most hozzá lehet jutni.

 4. Gulácsi Péter

  Kedves Ágnes!
  Köszönöm a hozzászólást!
  Meg mondom őszintén, hogy amikor regisztráltam, még október elején, hetekig néztem az oldalt, de nem válaszolt vagy nem írt megjegyzést senki sem. Utána jött egy hacker támadás. A honlappal nem vagyok elégedett, amit J. Zolinak el is mondtam.
  Kalmár Gergely volt felesége Virág, szombatonként itt Szegeden a piacon árulja a termékeit. Tönköly kenyér fél kiló ára 800 Ft. Természetesen csak az a jó, amit ő süt. Természetgyógyásznak tartja magát.
  Zoli mindjárt leszúr, hogy csinálj jobbat és ne panaszkodj! Itt Szegedhez legközelebb Szarvason van olyan malom, ahol tönköly lisztet(teljes kiőrlésű) állítanak elő. Ha sikerül infót szerezni ott, talán kialakul a kép. Honnan szerzik be a tönkölyt? Hova szállítják? Stb.
  Orosházán úgy tudom az összes kis malom megszűnt. A tönköly termesztés és a kis malmok által történő feldolgozás mennyire járható út? Sok kérdés, az útkereséshez!

 5. magazin

  🙂 Nem szúrlak le Péter! 🙂 Remélem ez a téma is hamarosan aktívvá válik a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Termelők szakműhelyben.

 6. Damjanovics Ágnes

  Uraim!
  Ha még arra is csak remény van, hogy ez téma lesz a MÉT szakműhelyben akkor jaj nekünk!
  Egyébként a jelek szerint nem fontos senkinek, hogy sokan ehessenek tönköly búzából készült termékeket, viszont így hosszasan lehet arról értekezni, hogy milyen jó dolog.Már hosszú évekkel ezelőtt el lehetett volna terjeszteni a köztermesztésben,s a malomipari feldolgozást is meg lehetett volna szervezni, ha valóban akarják.
  Örömmel fogom tapasztalni, ha Önök átütő sikert fognak e téren elérni.

 7. magazin

  Kedves Ágnes! Tegyél érte! Lépj be a közösségbe és karolja fel a témát! A TT közössége a tenni akaró embereket gyűjti! Persze, van sok drukker, meg függöny mögött rejtőzködő figyelő, na és a fotelforradalmárok…
  Nyitva az ajtó! Várjuk sorainkba és legyen gazdája a tönköly és a malom témáknak.

 8. Damjanovics Ágnes

  Tisztelt Uram!
  Amennyiben tudni és ismerni fogom a ebben a témában a TT célkitűzését, és megkapom Kalmár Gergely és társai elérhetőségét szívesen segítek.

 9. Oraveczné Ildi

  Kedves Ágnes! Jó minőségű lisztet kis, megbízható malmoktól beszerezni fontos lenne! Igyekszem felkutatni ilyet! Az Alakor búza a szívem csücske! Kenyeret pedig bárki süthet otthon, egyszerűbb is és a készítés során belekerülhetnek olyan jótékony “adalékanyagok”, amelyeket csak mi tudunk beledagasztani! A jó érzéssel, szeretettel készült ételnél jobb ízű nincs!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük