Menü Bezárás

Oktatás, nevelés szakműhely

A tudatos társadalom szakműhelyei kutató, szervező, tudástár fejlesztő műhelyekként, és ahol szükséges, kapcsolatépítő csoportokként is kívánnak működni. A műhelyek öntevékeny szakmai csoportok egy adott, vagy folyamatos feladatok céljainak kitűzésére és teljesítésére. Egyes műhelyek igénylik, hogy funkcionális célok üzemeltetésére és működtetésére csoportokat is létrehozzanak.
Szakműhelyünkben valljuk, hogy az oktatás és nevelés végigkíséri földi életünk mindennapjait, minden élethelyzetét.
Ismerjük meg, hogy társadalmunk milyen sokszínű. Milyen rétegződések élnek együtt egymás mellett, eltérő, vagy éppen nagyon is hasonló területi elhelyezkedésben. Vegyük észre, hogy mi mindenből vagyunk képesek tanulni és általa fejlődni. Mindenki egyedülálló a maga személyiségében, a benne zajló élet tekintetében, a körüllőtte élő személyek alakítják, formálják ezeket a sajátosságokat. Fontos az emberi méltóság, a felnőttek felelőssége a tekintetben, hogy mit jelent az egymásra figyelés, a kölcsönös megértés annak érdekében, hogy igazi közösség jöhessen létre. Látjuk egymásban a személyiséget és kinyilvánítjuk a segíteni akarás alapelvét, hogy embertársunk elismerje sajátmagát, mint személyiséget. Ki-ki a maga módján ismeri fel, hogy milyen oda – és visszahatások mentén épülünk fel, alakítjuk, formáljuk, tanítjuk, oktatjuk, neveljük elsősorban magunkat, valamint a körülöttünk levő gyermekeket és felnőtteket. Minden magzat fogantatásától kezdve élete végéig tanít és tanul, amikor a társadalom egyedei ezt tudatlanságából fakadóan figyelmén kívül hagyják, aktívan közbelépnek és átveszik az irányítást, a felügyeletet, a nevelést, könnyen megtörik a szent folyamat. Mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, tanácsokat akarunk adni, vagy inkább példaként egy folyamatosan újra formált igaz mintát mutatunk? Saját létünk tudatosan átalakított világát kínáljuk – e útmutatásként?
Hova szeretnénk ezekkel a sorokkal eljutni? Az emberlét világos és egyértelmű világához.

Mindent leír a következő szinte szójátéknak tűnő mondat:
“népesség megtartó képesség, képesség megtartó népesség”

Mai életünkből az egyik hiányzó tantárgy a gondolkodás.
Gondolkodjunk el azon, hogy miért születtünk erre a világra? A válaszokat a körülöttünk levő világban tudjuk megtalálni. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a gyermekek és a fiatalok is felfedezhessék a gondolkodás és cselekvés felelősségteljes módját.
A személyiség nevelésének alapfeltétele, hogy megtaláljuk az életünk értelmét, mely a nemzetünk ügyeiben való aktív részvétel, annak megértése és elfogadása, hogy az „enyém” és a „mienk” elválaszthatatlanok egymástól.
Iskolában töltött életünk egy kicsiny szeglete csupán földi létünknek, azonban az ott kapott osztályzatok elért eredmények között nincs odaírva egy nagyon fontos ismeret, ami azt tanítaná, hogyan váljunk emberré, pedig ez lenne a legfontosabb.
Ez valószínűleg azért van így, mert ebből a tantárgyból egész életünkben vizsgázunk.

Megérezzük, hogy elválaszthatatlanul kapcsolatban állunk a világgal.
Legyen célunk a sokoldalú ember nevelése, akinek soha nem jut eszébe azt mondani, hogy „Nem tudom megcsinálni”. Az embernek készen kell állnia az állandó és tevékeny önfejlesztésre, megújulásra azért, hogy a dicsőség órája a dicsőség évszázadává váljék. Be kell tudni bizonyítania, hogy cselekedete a saját méltósága és a kor követelménye szerint történik.

Javaslatok, vitaanyagok itt!

1+
Posted in Szakműhelyek

További bejegyzések

1 Comment

 1. Szűcs Cecília

  Kedves Zoli!
  Közzé tetted a kinevezett adminok listáját, és azt írtad: “Kérem, ha valaki nem tudja vállalni ezt a szerepet jelezze, hogy módosíthassam.”
  Ezúton szeretném teljesíteni a kérésed: jelzem. Nem tudom vállalni az adminkodást. Síkhülye vagyok a nethez. (Fészbukkom sincs.) Kérlek módosítsad a kinevezést alkalmasabb személyre.
  Köszönöm! Cili
  u.i. azért írtam be ide (is), hogy a csoporttagok is tudomást szerezhessenek róla, hogy nem adminkodok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük