Menü Bezárás

Olaszliszka 11 év után: 140 rúgás és ütés

11 éve ölték meg Olaszliszkán Szögi Lajost – Lehet-e felejteni ott, ahol „el lett tolva az egész emberiség”?

Olaszliszkáról mindenkinek ugyanaz jut eszébe. Az, hogy 11 évvel ezelőtt itt vertek agyon gyermekei szeme láttára egy tiszavasvári tanárt a helyi cigányok. Évtizede keresi az ország a választ rá, mindez hogyan történhetett meg. Olaszliszka pedig arra, miért az itt megesett tragédiát emlegeti mindenki újra és újra.
Üres telek áll Olaszliszkán, a Kossuth utca közepén lévő bekerített kopjafa mögött. Szemben, az út másik oldalán sem áll már ház. Ha nem zúgnának a motoros fűkaszák, teljes csend lenne az 1700 lelkes település alvégén. Három közmunkás dolgozik rajta, hogy a gaz ne verje fel az elhagyatott portát. Az egyik kaszás meg is jegyzi, hogy pont az évforduló miatt kellett elsőként idejönniük, mert már most készülnek a hét végi megemlékezésre.
11 évvel ezelőtt, 2006. október 15-én itt lakó cigányok verték agyon különös kegyetlenséggel lányai szeme láttára Szögi Lajost. A tiszavasvári tanár az Olaszliszkával egybenőtt Vámos­új­faluba tartott, ám egyszer csak arra lett figyelmes, hogy egy kislány, a 11 éves Horváth Kitti beleesett az árokba, miután átszaladt az utcán. Szögi Lajos megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja a gyereknek, de a lány rokonai rátámadtak. És miközben Kitti azt kiabálta: „Anya, élek!”, addig Horváth Dezsőné azt a férjének: „Öld meg a magyart, meghalt a gyerek!”
Szögi Lajost több mint 140 rúgás és ütés érte fejtájékon. A tanár 14 és 5 éves lányai az autó hátsó ülésén nézték végig a történéseket, miközben többen azt ordították nekik a feldühödött tömegből, hogy fogják be a szájukat, különben megerőszakolják őket. A végén az arccal a földön fekvő Szögi Lajost úgy oldalba rúgta a harmadrendű vádlott, hogy a magatehetetlen test hanyatt fordult. Volt olyan fiatalkorú elkövető, aki mezítláb rugdosta a tanárt. Úgy kellett lemosni a vért a lábáról, míg a többi lincselő otthon égette el a véres cipőket és ruhákat. Miközben pedig füstöltek az olaszliszkai alvég kéményei, a tettesek átkeltek a Bodrogon, hogy elrejtőzzenek az erdőben, mert attól tartottak, szkinhedek jönnek rajtuk bosszút állni. De csak a rendőrség jött, a nyomozók például Miskolcról. Amikor végighallgatták az idősebb lány, Emese vallomását, ők is elsírták magukat.

Forrás: Magyar Nemzet

Kérünk mindenkit, gyújtson egy mécsest Szögi Lajos tanár úr emlékére!

2+
Posted in Figyelő

További bejegyzések

1 Comment

  1. balázs sándor

    A TANÁR ÚR meghalt, LÁNYAI örök traumában élnek.
    Az elkövetők nagy része büntetlenül, szabadlábon.
    Nemrég az elítéltet is kiengedték a börtönből.

    Olaszliszka, Magyarország.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük