Menü Bezárás

Örökségvédelem

Örökségvédelem

„Nem igaz, hogy a végzet vakon lép az életünkbe, nem. A végzet az ajtón lép be, melyet mi tártunk fel, s magunk előtt tessékeltük a végzetet.”  (Márai Sándor)

 

Átfogó megállapodást kötött a magyar kormány és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), amelynek értelmében a legmagasabb kategóriában elismert egyházzá válik-jelentette be a miniszterelnök-helyettes vasárnap a szentendrei zsinagóga avatási ünnepén. Még a vasárnapi dátum is kicsit megmozgatott, mert 22-e volt, és egy sor hamis zászlós eseménynél szerepel ez a szám, ami az ókori római áldozati ünnepekhez köthető.

Semjén Zsolt fontosnak nevezte, hogy a szerződés tartalmazza azon zsidó emlékhelyek megőrzését és felújítását is, amelyekhez ma már nem tartozik gyülekezet.

Ez az egyik oldal.

A másik oldal meg nem számít!

Az 1872-ben megnyitott Közvágóhíd 1994 óta fővárosi műemléki védettség alatt áll. 1984-ben zárt be, mint vágóhíd.

A 2000-es évektől próbatermek, stúdiók, szórakozóhelyek nyíltak a 4,8 hektáros területen.

Tavaly mindenkit kidobtak a területről, a helyet átminősítették és eladták a török Adnan Polatnak. Kormányrendeletben kiemelt beruházássá minősítették a projektet, és a településképi véleményezési eljárástól is eltekintettek, hiszen ez Tiborcz István és Polat közös biznisze.

Ez a tendencia az egész országra jellemző, sajnos végeláthatatlan sorozatot lehetne indítani emlékeink pusztulásáról és a zsidó kultúra virágzásáról.

-smarti-

 

 

 

 

 

2+
Posted in Tagjainktól / Jegyzetek, írások

További bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük