Menü Bezárás

Néprajzi és Kulturális Örökségvédelmi szakműhelye

Szervesen épülő társadalomnak nevezzük az önmagával azonos, önazonosságát felismerő, és annak tudatában lévő népközösséget, amelynek tagjai többségére, tagjai közösségeinek többségére is ez a minőség jellemzően magától érthetődő. Az ilyen társadalmaknak van önfenntartó és önvédelmi, valamint önmegújító, képessége, és ehhez szükséges készségei, amelyek a múltjából erednek. Továbbá ezek a képességek és készségek a jelenben is mindennapi folytonosságának a része, és az elkövetkezendő nemzedékeinek hagyományozni tudja.
A sztyeppei népek ilyen szerves társadalmak voltak, amelyekben minden EGY volt, tőle elidegenedet és intézményesült hatalompolitikai rendszer nélkül, mint például az állam. Az EGY megnyilvánult szakralitásban, a spiritualitásában, eredettudatában, önvédelmi, létfenntartó, és önmegújító, hagyományozó képességében és készségeiben.

 

A tudatos társadalom szakműhelyei kutató, szervező, tudástár fejlesztő műhelyekként, és ahol szükséges, kapcsolatépítő csoportokként is kívánnak működni. A műhelyek öntevékeny szakmai csoportok egy adott, vagy folyamatos feladatok céljainak kitűzésére és teljesítésére. Egyes műhelyek igénylik, hogy funkcionális célok üzemeltetésére és működtetésére csoportokat is létrehozzanak. A társadalmi feladatok teljesítése, és a társadalom működtetésének logisztikai „üzemei”, a funkcionális csoportszerveződések, hasonlatosak az ember „működéséhez”. A feladatokat ellátják a végtagok, a beszéd szervei… A keringési rendszer, a légző rendszer, az anyagcsere mind funkcionális rendszerek, hogy az ember-rendszer feladatképes legyen. És mindezeknek központi szervezője az agy. Ennek nyomán a szerves társadalomnak is a létfenntartás és bővített újratermelés körében, három feladatrendszerben, és három funkcionális területen kell tudatosságát növelni, és tudatosan szerveződnie. Erősödésében autonóm (intézményeitől független civil), immunitást élvező (intézményeitől kiváltságot kiharcoló és azt élvező), és asszertív (önérvényesítő, önfejlesztő, önmegvalósító) módokon szükséges szerveznie a közösségei életét.

[paypal_donation_button]

0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük