Menü Bezárás

Társadalmi önismeret szakműhely

Egy nagyon érdekes és szerteágazó téma. Ki vagyok ÉN? Hogyan kapcsolódhatok egyénként egy kisebb – nagyobb csoporthoz? Hogyan kapcsolódhatok a Tudatos Társadalomhoz? Hogyan kapcsolódhatok úgy, hogy közben ne veszítsem el Önmagamat? Magányos vagyok? Egyedül vagyok? Ha kapcsolódok másokkal, akkor elveszítem Önmagamat? Hogy tudok önálló, döntéshozatalra képes egyén maradni egy több száz (ezer) fős csoportban?
A közösség ereje megváltoztatja az egyén működését, de éppen akkora erővel az egyén működése is hat a csoport életére. Egymást alakítjuk! De éppen csak annyira hogy ne veszítsük el az önazonosságunkat.
K. Pálffy úgy definiálja az ÖNISMERETet, hogy az nem más, mint az egyén „áttekintése saját személyisége összetevőiről, határairól és lehetőségeiről, betekintése saját viselkedésének a rúgóiba, hátterébe, motívumrendszerébe, képessége arra, hogy helyesen megítélje saját szerepét, hatását az emberi kapcsolatokban”
Ismerjük igazán magunkat?
Önismereti kerék – csak az érdekesség kedvéért fűzném ide
Az önismeretre való igény több forrásból táplálkozhat. A célok közt szerepelhet az öngyógyító törekvés (saját belső harmóniánkat, nyugalmunkat megteremtsük, belső feszültségeinket csökkentsük), másrészt célunk lehet a személyes hatékonyság fokozása, harmadrészt a kíváncsiság, és legfőképpen a TUDATOSSÁGRA törekvés.
A globalizáció olyan strukturális átalakulást hozott, mely a társadalmi önazonosságunkat is érinti. A mai társadalom jelentősen átalakult, és teljesen más szemmel nézzük a társadalmi önazonosságunkat, sokan nem találják a helyüket, illetve sokan el is vesztették Önmagukat. Az egyik leglényegesebb momentum az információk, a javak és az egyének eddig még soha nem tapasztalt mértékű szabad áramlása. A térhez és a helyhez rögzült társadalmi viszonyok átrendeződése megkérdőjelezte, sőt sok esetben teljesen érvénytelenné tette a korábbi identitásmintákat.
……
Feladataink a következők: Kézzel fogható segítséget nyújtani az egyénnek, hogy megismerje Önmagát és megtalálja a helyét a Tudatos Társadalomban. Megmutatni, és újra megtanítani az embereket arra, hogy visszataláljon a gyökereihez és újra meglelje az elvesztett társadalmi önazonosságát.
A környezet és természetvédelmi szakműhely szervesen kapcsolódik a TT több szakműhelyéhez
– Család és Közösségvédelem szakműhellyel és az Ifjúsági szakműhellyel – hiszen nagyon fontos, hogy a gyermekeink, a fiatalok a jövő generációja tisztában legyen a gyökereinkkel, tudatos legyen, és büszkén vállalja magyarságát.
– Szellemi szakműhellyel
– Magyar Szakrális Önazonosság szakműhely
– Néprajzi és Kulturális Örökségvédelmi szakműhelye
– Határon Túli Magyarság szakműhelye
– Határon Túli Magyarság szakműhelye

2+
Posted in Társadalmi Önazonosság

További bejegyzések

3 Comments

 1. Ugrin András

  Szevasztok!
  Még kezdő vagyok, ezért lehet, hogy nem jó helyre írok! Bocs. érte!
  Én úgy gondolom, hogy a Szakrális- és Társadalmi önazonosságot egy csoportként kellene kezelni és egy új csoportot (nem találtam ilyet) kellene a személyes önismeretre és módszereire, stb. kialakítani! Azért gondolom így, mert az önismeretet én két területre tudom elkülöníteni: Az egyik az önismereti tréning területe, ami alkalmas arra, hogy megismerve magamat eltudjam helyezni (valósan pozicionálni tudjam) a személyiségemet ebben a világban. Ennek a vezetője egy gyakorlott pszichológus kellene, hogy legyen! A másik pedig az a terület, ahol a pozicionált személyiségem egy, a személyiséghez tartozó szakterületen (szakralis- és közösségi tudat szinten) fejleszti illetve párbeszéd alapján megtudják határozni azt a tudatosságot, ami a tervezett közösség tagjaira kell, hogy jellemző legyen! Az a személy, aki nincs önismerete tudatába, az nem tud a másik önazonossággal foglalkozó területen dolgozni. Persze az is igaz, hogy általában az emberek ezt a hiányosságukat nem ismerik be! Ugyanakkor ide bárki bejöhetne és a szakemberek által letudja magát tesztelni! Saját példám: Mikor vállalt vezető voltam, természetesen pontosan tudni véltem, hogy hol a helyem és mit tartanak rólam (a cégnél épp úgy mint a piacon)! Aztán jött egy gondolatom, hogy mi van akkor, ha önismeretem nem helyes. Ezért több könyv elolvasása után összeállítottam egy anonim tesztet, amit az összes dolgozóval (akkor 60 fő), családtagjaimmal, meg még több kapcsolatommal is kitöltettem. Aztán ezt összegezve nagyon érdekes eredményre jutottam! Vagyis önismeretem több területen téves volt, mert nem úgy ítéltek meg, ahogyan azt én elképzeltem!
  Természetesen ez csak egy gondolat és véletlenül sem szeretném a már felállított logikát átszabni, vagyis ez csak javaslat, ami csoportmunkámat nem befolyásolja!!!
  András

 2. Pingback:Meghívó Társadalmi Önismeret szakcsoport tanácskozásra - Tudatos Társadalom

 3. B B

  ” Új kort kell előkészítenünk (ha erre a mienknek sötét hatalmai még időt és lehetőséget engednek). De aki az új kort előkészíti, annak önámítás nélkül tisztában kell lenni a mainak értékével, amely nem »alig észrevehetően fejlődött«, hanem mérhetetlenül elhanyatlott.”
  /BABITS MIHÁLY/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük