Menü Bezárás

Út a jövő társadalma felé! 1.3 – A Közösségi vállalat

“Idővel emberül való éléshez jut minden ember, s alig lesz olyan, aki a benne szunnyadó művészi erőt heverni hagyja. Mindenki verset ír majd, vagy zenél, szobrászkodik vagy fest.
Mindenkiben megvan a képesség, ha többre nem, annyi, hogy saját lelkét gyönyörködtesse vele.”

Gárdonyi Géza

1.3

A jövő vállalkozása a Közösségi Vállat!

A vállalkozási formának, amelyik a szerves társadalom a gazdasági tevékenységét szervezi, elsődleges feladata a tagjai számára a boldogulás feltételeinek magas szintű biztosítása.

Mik ezek:

 • Tiszta ivóvíz
 • Tiszta, egészséges élelem
 • Energiaellátás
 • Lakás, amit soha, senki nem vehet el tőle

Végül a legfontosabb, egy közösség, ahol megbecsülik és számítanak rá. Ahol számíthat a közösség erejére, segítségére, hogy a fentebb felsorolt elemek egyike se hiányozhasson, soha az életéből.

A  Közösségi Vállalat

Mik a különbségek a jelenlegi és a jövő gazdasági életének szereplői között?

 • A piacgazdaságban a profit áll a középpontban, a Közösségi Vállaltnál az EMBER!
 • A versenyszférában a technológia, a robotika a tulajdonosok felhalmozási igényét szolgálja, a Közösségi Vállalatnál a KÖZÖSSÉGET!
 • A jelen rendszerben megtermelt javakkal, cégek rendelkeznek, a nyereség a tulajdonosok vagyonát gyarapítja. A jövő vállalta a közössége számára termel és a közösség vagyonát növeli. Az eredményét is a közösség tagjai között osztja fel, azok biztonságát fokozza, életkörülményeit javítja vele. A felosztás módját, mértékét, irányát, közösségi döntés alapján határozza meg.
 • A jelen rendszerben a munkavállaló bért kap, a szerint, hogy a mi a munkaerő piacon még elfogadható legalacsonyabb bér. A jövő vállalatában a részvevő, a FELADATVÁLLALÓ munkájáért elismerést kap, a közösség belső csereszközében jóváírva, amit a közösség piacán felhasználhat javak és szolgáltatások beszerzésére és egyéni élettrének minőségét javíthatja vele.
 • A munkavállaló értékét jelenleg a vállalta számára termelt haszon határozza meg. A jövő vállalatában a feladatvállaló a társadalmi hasznossága alapján jut díjazáshoz.

A társadalmi hasznossági mutató, egy mostanában kialakuló gazdasági fogalom. A lényege, hogy a társadalom minden tagja hasznos a közössége számára, akkor is, amikor nem közösségi (vállalati) munkát végez.  Ez az érték azonban különböző. A társadalmi hasznosság mértéke nem csak a jövedelemszerzésben játszik szerepet, hanem meghatározó a közügyekben való részvétel súlyozását illetően is. Erről a következő részekben írok bővebben.

Kettős pénzrendszer

A jelenlegi vállaltok a kamatalapú magán-hitelpénzrendszert használják világszerte. A jövő vállalta kettős pénzrendszert használ. Belső piacán a saját közösségi fizető eszközével működik és csak a közösségen kívüli gazdasági eseményeknél használja a nemzetközi valutarendszert.

“Ha a pénz jelenti számodra a függetlenséget, soha nem éred el. Az egyetlen igazi biztonságot, amit egy ember elérhet az életben a felhalmozott tudás, tapasztalat és képesség jelenti.”

Henry Ford

A Civil MultiMédia Nonprofit KFT lehet a híd, az a vállalat, mely elsőként építi ki belső rendszerében a jövő gazdasági formuláját, a Közösségi Vállaltot.

A CMM Nonprofit Kft egy már működő, gazdálkodó vállalat. Jelenleg a regnáló hatalom törvényeinek megfelelve végzi tevékenységét.

A nonprofit azt jelenti, hogy a gazdasági eredményét a tevékenységére kell visszaforgatnia, vagyis nem szolgál profit hajhász érdekeket. Eszközeivel a társaság által elindított TT mozgalomban számára biztosít bővülő forrást. Jogi személy ugyan, mert ma még csak így működhet.

A CMM szervezi a Tudatos Társadalom Mozgalmat. A Mozgalom nem jogi személy, hanem magukért, munkájukért felelősséget vállaló, a környezetükért tenni akaró, cselekvő EMBEREK közössége.  A Tudatos Társadalom közösségi rendszeréhez bárki csatlakozhat, aki elfogadja ennek feltételeit. A csatlakozottak egyben tagjai lesznek egy belső gazdasági térnek, a közösségi piacnak, a TT Vásárlói Közösségnek is.  A rendszer arra ösztönzi a tagságot, hogy a közösségben megjelenő szükségleteket a saját tagjaival elő állíttassa elő, termeltesse meg, gyártassa le. A működés, szervezés, adott esetben, akár a forrásteremtés is a CMM által fenntartott szoftverek, rendszerek segítségével gyorsabban és hatékonyabban szervezhetők, kezelhetők.

A gazdasági tevékenység több pontján is képződhet a közösség számára bevétel. Ami a költségek levonása után eredményként marad, azt a társaság további bővítésekre, a működése hatékonyságának fokozására, végső soron a tagsága életminőségének javítására fordíthatja. A keletkezett eredményről a Mozgalom szabályai szerint a közösség tagjai határoznak, közösségi döntés alapján kerül felosztásra, felhasználásra. Az elosztásról hozandó döntésekben minden tagnak szavazati joga van, de a szavazataik súlyozottak, a társadalmi hasznosságuk mértéke alapján.

A Tudatos Társadalom belső piacán kettős pénzrendszer kerül bevezetésre. Ennek részleteit külön jegyzetben fogom kifejteni.

A TT belső pénzrendszere, kamatmentes és fedezete a tagok értékteremtő képessége.

A CMM-ben, a formálódó közösségi vállaltban bárki vállalhat feladatot a közösség tagjai közül. A vállalás önkéntessége a végzett munka irányára, mennyiségére és tartalmára is vonatkozik, viszont a feladatvállaló, az elvállat feladat teljesítéséért személyes FELELŐSSÉGGEL tartozik.

A felelősségvállalás a közösségért, az egyik meghatározó alapeleme a Tudatos Társadalom mozgalomnak.
A közösségi célok megvalósítása, hosszú távon az egyén érdekeit is magas szinten képesek kielégíteni.

A TT tagsága Vásárlói Közösség is egyben. Mindenkinek van tervezhető fogyasztása, de van teremtő, termelő képessége is. A KELL, vagyis a Közvetlen Ellátási Lánc ad teret az igények és a szabad kapacitások összehangolására. A rendszerben megjelennek a tervezhető fogyasztások, igények. A termelők, szolgáltatók ezek kielégítésre vállalkoznak, vagyis a kapacitásukat a tényleges keresletre hangolhatják. A KELL kettős pénzrendszert használ. A létszám növekedésével, egyre nagyobb mennyiséggel és egyre bővülő választékkal számolhatunk.

A rendszer újabb és újabb munkahelyeket teremt, ahogy növekszik, ahogy egyre több igény és egyre több kapacitás koncentrálódik, a KELL piacán.

Folytatás hamarosan….

Köszönöm a figyelmed

Juhász Zoltán

4+
Posted in Blogok

További bejegyzések

3 Comments

 1. Ottó

  Kedves Zoltán!
  Ezek nagyon szép gondolatok.
  Csak Magyarországon több tucatnyian hirdettek meg nagyon hasonló gazdasági rendszereket.
  Vajon mi az oka, hogy egyik sem “indult be” igazán, nem lett országosan ismert?
  Lehetséges, hogy az emberek nagy többségét egyszerűen nem érdekli?

  0
 2. Betty

  A mágiával a KELL szót kerüljük ! Mert az negatívan hat vissza ! A többi az említett orakártya . Az erőszakos ránktelepülőknek pedig MALENKIJ robot és kasztrálás ! Akiket nem invitáltunk meghivókkal !! Idegen földön a kártékony csótány nem szaporodhat a honos lakosok kárára ! A védelem csak önmagára szól nem szaporodását a ! Akik ezek közül szaporodni akarnak azokra kitoloncolás várjon ! Haláluk után a megszerzett javaik mind egy rászoruló magyarra szál ! VICA-VERDA !! A HOLOKAMUER ÉS SOK MÁS MINDENÉRT ! Ilyen törvény fontos és nem a “kell ” !!

  0
 3. Sipos Márta

  Szerintem ez pont olyan, mint a” Menny és pokol”c. tanmese! Biztos, mindenki ismeri, de lényeg, mindkét helyen középen a húsos fazék, a kezekhez hosszú nyelű kanál van kötve, hogy ne tudja elérni a száját. A pokol lakók éheznek, a mennyben egymást táplálják. Ez lenne a lényege az életnek! Tökéletes!

  0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük